QUIZ

Strength of Materials Online Test -Mechanical Engineering Tests

Strength of Materials Online Test -Mechanical Engineering Tests:All the concepts of Strength of Materials were asked in this article. You can just take paper and solve the question and however the answers will be placed at the end of the article. While doing the test, you should not see the answers which were at the end, rather focus on all the questions and later you can check your answers.

Strength of Materials Online Test -Mechanical Engineering Tests
Strength of Materials Online Test -Mechanical Engineering Tests

The questions posted were may be of “underlined or Choose the correct answer type” and they were framed based on 1 mark and 2 marks taking GATE Exam into consideration. 

Strength of Materials Online Test:

Questions-1 mark:

1. The “Shear Strain” is defined as 

  1. Change in the angle between two planes
  2. Rate of change of Angle
  3. Change in the angle between planes at right angles
  4. Distortion of fibers

Ans: a

2. Stress at a point is a …. 

  1. Vector
  2. Tensor
  3. Scalar
  4. None

Ans: b

3.The property of a material by which it can be beaten or rolled into plates called as…..

  1. Elasticity
  2. Plasticity
  3. Ductility
  4. Malleability

Ans: d

4. Which of the following is considered as a true characteristic yield stress for Mild steel?

  1. Ultimate stress
  2. Upper Yield Point
  3. Lower Yield Point
  4. Proof Stress

Ans: c

5. A “Strut” is a member which is primarily subjected to …

  1. Flexural Compression
  2. Flexural Tension
  3. Axial Compression
  4. Axial Tension

Ans: C

6.Factor of safety for a ductile material is the ratio of…

  1. Ultimate stress to Yield stress
  2. Ultimate stress to working stress
  3. Breaking stress to working stress
  4. Yield stress to Working stress

Ans: d

7.Which among the following is primarily responsible for Toughness of steel?

  1. Manganese
  2. Iron
  3. Carbon
  4. Phosporous

Ans: a

8.Variation of strain of a material at constant stress is ….

  1. Hysteresis
  2. Creep
  3. Relaxation
  4. Shrinkage

Ans: b

9.A material which undergoes no deformation till its yield point is reached and then it flow at a constant stress is ….

  1. Rigid-Plastic
  2. Elastic-Plastic
  3. Non-Plastic

Ans: a

10.The ability of material to absorb a large amount of energy is….

  1. Hardness
  2. Ductility
  3. Toughness
  4. Resilience

Ans: c

11.For Engineering materials,the Poisson’s ratio lies between

  1. -1 & +1
  2. 0 & 1
  3. -1/2 and 1/2
  4. 0 and 1/2

Ans: d

12.The Modulus of Elasticity of high tensile steel is

  1. Equal to that of Mild steel
  2. Smaller than that of Mild steel
  3. Larger than that of Mild Steel
  4. Equal to that of Aluminium

Ans: a

13.The relationship between the three elastic constants is

  1. E=9KC/(3K+C)
  2. E=(3K+C)/9KC
  3. E=3KC/(3K+C)
  4. E=3KC/(9K+C)

Ans: a

14.The Ratio of Bulk Modulus to Young’s Modulus is about 

  1. Less than Half
  2. More than one third
  3. Less than One Third
  4. No Relation at all

Ans: b

15.For Structural steel,the relationship between E,C&K was

  1. C<K<E
  2. E>C>K
  3. K>C>E
  4. C>E>K

Ans: a

All the concepts will be discussed as soon as possible.

Supported Notes: 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.